Terug naar overzicht
Geschenkinspiratie
Cultuur & HR

Je collega gaat met pensioen! Hoe pak je dat aan?

Door Isabel
19 aug 2022

Pensioen als waardevol moment

Socioloog Levi van den Bogaard werkte in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam op de vraag hoe met pensioen gaan maatschappelijke participatie en welzijn beïnvloedt. Over het algemeen blijkt met pensioen gaan een gunstig effect te hebben op de manier waarop we oud worden. Een andere conclusie uit zijn onderzoek is dat een afscheidsritueel bij de overgang van werk naar pensioen, een positieve impact heeft op de levenstevredenheid*. 

Een bewust afscheidsmoment erkent immers de rol die iemand jarenlang heeft uitgevoerd en dan stopzet. Je kan het bekijken als een typisch ritueel, dat afsluiting biedt voor iets dat afloopt en helpt om te gaan met de onzekerheid van de nieuwe fase. 

Wij onthouden vooral: een afscheidsmoment bij het met pensioen gaan maakt gelukkig

Het pensioen is een waardevol moment waar je de persoon in kwestie in the spotlights zet, waardering uitspreekt voor al het werk dat hij heeft gedaan en, dat mag ook niet ontbreken, een cadeau als blijvend aandenken. Het totaalplaatje van alles wat je in orde moet brengen wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, heet offboarding. 
Hier lees je alles over het optimale offboardingproces

60% van de gepensioneerden die Levi van den Bogaard ondervroeg, vindt dat er veel moeite is gestoken in hun afscheid. En maar liefst 90% heeft een cadeau gekregen bij hun vertrek.

Dat geschenk kan een afscheidsgedicht zijn of een mooie tekst waarin je de collega bedankt voor zijn inzet en prestaties. Een speech vol persoonlijke herinneringen met een lach en misschien wel een traan. Of waarom niet, een collage of digital wall vol anekdotes, foto’s en persoonlijke videoboodschappen. Een collage kan vandaag ook al digitaal, en dat is handig wanneer we vaak thuiswerken.

Samenleggen voor een cadeau

Vaak is het de gewoonte dat als er een collega met pensioen gaat, het bedrijf een cadeau geeft. Uit een andere bevraging blijkt dat mensen die met pensioen gaan, graag een bedrag geld krijgen omdat ze dan zelf kunnen kiezen waaraan ze dat besteden. Een cadeau die de gepensioneerde collega samen met de partner kan beleven, scoort ook hoog.

Vaak leggen de collega’s ook nog eens samen voor een afscheidspresentje. Misschien breekt het zweet je nu uit? Samenleggen = een enveloppe maken, bij iedereen rondgaan, voorschieten, opvolgen en dan ook nog een passend cadeau kiezen? Geen nood: met het Kadonation Groepscadeau verloopt dit allemaal supervlot, helemaal veilig en zelfs vanop afstand. Ideaal voor collega’s die op een andere plek werken.

Naast een afscheidsmoment en een passend cadeau, zijn er natuurlijk nog heel wat praktische en relationele aspecten te regelen. Om je hierbij te helpen, stelden we deze handige checklist voor je samen. Veel succes!

Een medewerker die met pensioen gaat, mag flink in de bloemetjes gezet worden! Het perfecte pensioen geschenk bestaat. Dat is de Kadonation Cadeaubon. Die koop je als werkgever makkelijk aan met een bedrag naar keuze. Je kan ook online samenleggen met collega’s voor een groepscadeau. Met de Kadonation Cadeaubon kiest jouw gepensioneerde collega zelf een cadeau uit een aanbod van meer dan 1000 winkels. En dit geschenk wordt nog persoonlijker met een warm woordje of zelfs een videoboodschap erbij.

*Bron: Dhr. L.B.D. van den Bogaard: The Late Shift: How Retirement Affects Civic Participation and Well-Being. Promotor: prof. dr. C.J.I.M. Henkens en prof. dr. M. Kalmijn.

Geven wordt leuk. Eindelijk. 

Aan het popelen om van geven een gemak te maken? 
We nemen het je niet kwalijk.