De vijf talen van waardering op het werk

- Isabel

Uit onderzoek blijkt dat goede werkrelaties een bepalende factor zijn voor werkplezier en -geluk. Waardering speelt daarbij een grote rol. 

Maar iedereen ervaart waardering anders. De ene groeit bijvoorbeeld twee koppen van een schouderklopje, de ander voelt zich vooral gewaardeerd wanneer hij meer verantwoordelijkheid krijgt of de kans krijgt om promotie te maken. 

Volgens de Amerikaanse therapeut Gary Chapman, auteur van “De vijf talen van waardering op de werkplek”, moet waardering en erkenning op de juiste manier gecommuniceerd worden om écht van invloed te zijn op het werkgeluk. Die vijf talen, die lichten we je graag even toe!

Organisaties die sterk inzetten op waardering kennen 31% minder personeelsverloop.

KADONATION_mockup_ebook_waarderen met impact

Gratis e-book: ontdek waarom (en hoe) je best investeert in je team!

Download nu je gratis e-book

1. Tijd en aandacht

Voor sommigen gaat niets boven persoonlijke interacties. Gehoord worden wanneer je een persoonlijk verhaal vertelt, met belangstelling vragen hoe het thuis gaat, een geïnteresseerd praatje bij de koffiemachine, een kleine lunchwandeling samen, samen naar een opleiding of seminar: het zijn maar een aantal voorbeelden van hoe je met een kleine inspanning veel kan bereiken.

2. Positieve woorden

Positieve woorden vergroten het onderlinge vertrouwen en laten iemands sterke kanten groeien. Is deze taal je voorkeurstaal, dan geef je gemakkelijk complimenten. Jouw uitdaging ligt erin om die complimenten heel specifiek te maken.

De kunst van het complimenten geven onder de knie krijgen? Dat leer je in onze blogs Complimenten, hoe pak je het origineel aan en Je medewerkers waardering tonen! Check deze concrete 6 how to’s.

3. Hulp & ondersteuning

Sommige medewerkers (en leidinggevenden) willen vooral ‘iets doen’: de ander helpen. Zorg er als leidinggevende ook voor dat je ook vraagt hoe je medewerker graag wil dat je hem of haar helpt. 

TIP: stel jezelf deze vragen: “hoe vaak zorg ik ervoor dat mensen elkaar helpen?” en “Wat kan ik doen om het werk gemakkelijker te maken?”

4. Lichamelijk contact

Deze taal is uiteraard sterk afhankelijk van de cultuur binnen je organisatie. Niet iedereen stelt een aanraking op prijs, en verschillende culturen gaan hier ook anders mee om. Als je weet dat dit gepast is, is een handdruk (of een ellebooggroet), een high-five of een schouderklopje een prima optie. Als een medewerker een verlies geleden heeft, kan een knuffel op zijn plaats zijn als je een goede relatie met die persoon hebt, zo stelt Gary Chapman.

shutterstock_1075401587 (1)

5. Geschenken

Investeren in een werkrelatie kan ook door een cadeau te geven. Iedereen krijgt graag een verrassing. Medewerkers die deze taal als voorkeurstaal hebben, waarderen persoonlijke geschenken enorm. 

Maar we hebben allemaal wel eens iets gekregen waar we niks mee kunnen. Je wil een gegeven paard niet in de mond kijken, dus zeg je maar niets. Op de werkvloer kan een verkeerd gekozen geschenk dan ook een averechts effect hebben.

In ons eigen onderzoek bevroegen we 2000 medewerkers in België en Nederland naar hun ideale personeelsgeschenk. Een fysiek cadeau zoals een fles wijn of pakket met hapjes kan slechts bij 1 op de 10 medewerkers op goedkeuring rekenen. Die geschenken zijn onpersoonlijk en verdwijnen vaak in de voorraadkast. Maar wat willen medewerkers dan wel? Een persoonlijk geschenk op belangrijke momenten (een geboorte, een pensioen, sinterklaas, kerst, …) dat veel keuzevrijheid biedt, zoals een cadeaubon voor diverse winkels.

shutterstock_1819565249 (1)

De minst gewaardeerde taal 

Net zoals iedereen een voorkeurstaal heeft, zijn er per individu ook talen die minder prioritair zijn. “Het is goed je daarvan bewust te zijn”, aldus Chapman & White. Gebruik je de verkeerde taal, dan voelt je medewerker zich niet gewaardeerd. Zorg er dus voor dat alle waarderingstalen op je leiderschapspalet staan! 

Bijvoorbeeld: Jouw medewerker rondt een zwaar project af. Tijd om die persoon in de schijnwerpers te zetten tijdens een teamoverleg met positieve woorden en een groot boeket bloemen, denk je misschien. Maar wat als deze collega helemaal niet graag in the picture staat en van al die aandacht letterlijk nachten wakker ligt? Een boeket bloemen met een persoonlijk bedankkaartje erbij, op het bureau gezet of aan huis geleverd, is dan de meest geschikte taal.

Je merkt dat een medewerker zijn taken niet op tijd afkrijgt. Je vraagt een andere collega wat werk over te nemen. Jouw medewerker heeft echter een groot verantwoordelijkheidsgevoel, werk wegnemen voelt als een persoonlijk falen. Het gevoel geven dat je hem echt waardeert, kan je in deze situatie bereiken door hem extra tijd en aandacht te bieden. Samen gaan lunchen bijvoorbeeld, en dat is ook de perfecte gelegenheid om te luisteren wat er scheelt. 

Van top-down waardering naar een 360°-waarderingscultuur

Waardering is volgens Gary Chapman en Paul White niet alleen een managementkwestie. Het gaat ook over collega’s die elkaar waarderen, een medewerker die zijn leidinggevende of leverancier waardeert, … Waardering maakt dus maar beter deel uit van je bedrijfscultuur voor een maximale impact. Als je als leidinggevende je waardering uit, maar collega’s onderling niet, dan zal je nog altijd ontevreden medewerkers hebben.


Meer lezen over waardering & erkenning? 

Anno 2021 is werkgeluk uitgegroeid tot een belangrijk thema bij veel organisaties. Termen als voldoening, zinvol werk en bevlogenheid zijn alomtegenwoordig. Waardering speelt daarbij een niet te overziene rol. 

Of misschien lees je liever meteen de essentie in één keer. Download je gratis e-book en ontdek de kracht van waardering en erkenning, inclusief wat je allemaal kan verbeteren - en wat je erbij wint. Je ontdekt terloops ook meteen hoe verschillende generaties op zoek zijn naar verschillende vormen van waardering.

 

Waarom kiezen voor Kadonation?

Bij Kadonation geloven we in twee dingen: waardering en eenvoud. Waardering, want we vinden dat je werknemers verzorgen enkel voordelen meebrengt voor iedereen. Eenvoud, want we vinden dat geschenken geven ook voor bedrijven een pak efficiënter en schaalbaarder kan. Daarom bouwden we een innovatief gratis platform: Kadonation Select. 

  • Stel in geen tijd een slim waarderingsbeleid op
  • Verras je medewerkers met de leukste geschenken. 
  • Geen wildgroei meer binnen je organisatie.
  • Geen ellenlange zoektocht naar het juiste geschenk. 
  • Wel overzicht, en steeds onvergetelijke attenties binnen handbereik. 

Het beste van alles: Kadonation Select is volledig gratis. Waar wacht je nog op? 

Probeer het nu uit

Blogvisuals-2