Werkgeluk, Waardering

De drijfveren van werkgeluk

- Isabel

We kunnen het niet genoeg herhalen: wie gelukkig is op het werk, is productiever, creatiever, innovatiever, cognitief flexibeler en verzuimt minder. 

Maar welke factoren bepalen nu het werkgeluk van je medewerkers? De universiteit van Berkeley ontwikkelde daarvoor het PERK-model. PERK is een acroniem voor vier pijlers:

1. Purpose (zingeving)
2. Engagement (betrokkenheid)
3. Resilience (veerkracht)
4. Kindness (vriendelijkheid)

KADONATION_mockup_ebook_werkgeluk

Waarom (en hoe) slimme organisaties investeren in werkgeluk? Download nu je gratis e-book, en ontdek alles wat je moet weten!Download nu je gratis e-book

1. Zingeving

Morten Hansen, management professor aan de Universiteit van Berkeley, definieert in zijn boek Great at Work zingeving als volgt: “als je een waardevolle bijdrage levert aan anderen (individuen en organisaties) of aan de samenleving die je persoonlijk zinvol vindt, en die niemand schaadt.” 

“Zingeving is een weerspiegeling van onze kernwaarden. We voelen ons zinvoller op het werk als onze dagelijks gedrag en onze beslissingen in lijn liggen met die waarden. En als we onze rol als zinvol ervaren, zijn we proactiever in het bepalen en uitvoeren  van ons werk, in plaats van passief de status quo te omarmen.” 

Leiders komen soms in de verleiding om financiële prikkels te 

benutten om voor meer zingeving te zorgen, maar dat alléén werkt niet. In zijn boek Payoff onthult gedragseconoom Dan Ariely dat een cashbonus een beperkte invloed heeft. “Waar we écht naar hunkeren, zijn intrinsieke prikkels zoals waardering, en het boeken van vooruitgang.” Een cashbonus kan dus een meerwaarde bieden, maar dan moet die wel een duidelijke blijk vormen van je waardering. 

Schermafbeelding 2021-09-13 171526

2. Betrokkenheid

Halen je medewerkers plezier uit hun werk? Wordt er naar hen geluisterd bij beslissingen rond het wat, wanneer en hoe van hun werk? Onderzoek van Gallup wees uit dat het antwoord op deze vragen voor een overgrote meerderheid ‘nee’ luidt. 

De betrokkenheid stimuleren op de werkvloer kan op diverse manieren. Geef bijvoorbeeld je personeel meer zeggenschap over hun werkschema, takenpakket en persoonlijke ontwikkeling, en bouw kansen in om te leren en te groeien

“In het kader van lean manufacturing, een managementfilosofie die maximale waarde voor de klant wil realiseren met zo weinig mogelijk verspilling, houden bedrijven hun functies soms tegen het licht. Alleen doen ze dat puur op basis van technische parameters, waardoor de jobs minder zinvol worden. Met als gevolg dat de verhoopte efficiëntiewinst al snel verdwijnt als sneeuw voor de zon, want niemand is nog gelukkig.”

- Peter Beeusaert, HR consultant bij SD Worx

3. Veerkracht

Medewerkers hebben veerkracht nodig om met teleurstelling, falen en fouten van henzelf, collega’s en anderen om te gaan. Dat betekent niet dat je als werkgever krampachtig moet proberen om fouten en teleurstelling te voorkomen. Wel draait het erom uitdagingen op het werk efficiënt het hoofd te bieden

Dat kan bijvoorbeeld door te bouwen aan een cultuur van aanvaarding. You win or you learn: fouten horen er nu eenmaal bij, en het gaat erom de juiste lessen te trekken en er transparant over te communiceren. Als medewerkers bang worden om fouten te maken, durven ze ook niet meer met nieuwe ideeën of initiatieven afkomen. 

Mindful work

 

De veerkracht verhogen kan ook met mindfulness. Heel wat studies wezen uit dat mindfulness-training stress helpt verminderen, de concentratie en de weerbaarheid vergroot en een positief effect heeft op verschillende lichamelijke of psychische klachten. In het boek Mindful Work onthulde New York Times-journalist David Gelles al dat mindfulness de sleutel kan zijn tot een gelukkigere, productievere werkplek.

 

 

4. Vriendelijkheid

Tot slot zijn we ook gelukkiger op het werk als we vriendelijkheid ervaren. Volgens Berkeley begint dat met ouderwets beschaafd gedrag. Respectvol met elkaar omgaan, goed luisteren naar elkaar, complimentjes geven, dat soort dingen. Wil je een stapje verder gaan, dan oefen je jezelf (en je team) in pro-sociaal gedrag: werken aan je empathie, medeleven en dankbaarheid. Deze eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot een betere samenwerking

complimentjes-1

 


Meer lezen over werkgeluk? 

Anno 2021 is werkgeluk uitgegroeid tot een belangrijk thema bij veel organisaties. Termen als voldoening, zinvol werk en bevlogenheid zijn alomtegenwoordig. En maar goed ook. Waarom slimme organisaties investeren in werkgeluk? Dat ontdek je in deze blog

Oke, investeren in werkgeluk blijkt dus een must. Maar hoe ga je van start? hoe zorg je ervoor dat je als organisatie medewerkers geëngageerd, gemotiveerd en gelukkig houdt? Dat ontdek je in dit handige stappenplan! 

Of misschien lees je liever meteen de essentie in één keer. Download je gratis ebook, en ontdek de kracht van werkgeluk, inclusief wat je allemaal kan verbeteren - en wat je daarbij wint. Je leest terloops ook meteen hoe je de eNPS of ESI benut om binnen je organisatie het werkgeluk te peilen.

KADONATION_mockup_ebook_werkgeluk Download nu je gratis e-book